XERRADA AMB L’ESCRIPTOR SANTIAGO POSTEGUILLO

L’escriptor Santiago Posteguillo, autor d’Africanus, el hijo del consul i de diverses novel·les històriques ambientades a l’època romana va visitar l’assentament romà de Mons Observans el passat 25 de setembre, en el marc dels actes de celebració de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya. La periodista Lola Robles va moderar la xerrada en la qual l’escriptor va explicar als seus lectors com va gestar la trilogia dedicada al general romà Publi Corneli Escipió, la qual ha estat traduïda a diversos idiomes i ha venut més de 250.000 exemplars. L’autor, que ha estat reconegut com un dels millors escriptors de novel·la històrica dels darrers anys, ha rebut nombrosos guardons literaris per aquestes obres (premi Hislibris al millor autor de novel·la històrica 2009). L’acte va comptar amb la participació dels clubs de lectura de les biblioteques de Montmeló i Montornès del Vallès.

Tast de la cuina de l’exèrcit romà

La conferència va anar precedida per un taller de cuina romana oferit pels arqueòlegs de KuanUm destinat a explicar com s’alimentaven els soldats de l’exèrcit romà en campanya. Al final de l’acte es va servir una degustació dels aliments bàsics dels soldats romans, com el bucellatum (galeta salada que es preparava amb farina i aigua) i la posca (beguda refrescant a base de vinagre i aigua).

Endinsa’t a l’època romana

Els actes de celebració van continuar el diumenge amb una jornada de portes obertes al jaciment. Des de les 11 del matí, els visitants van poder participar en visites guiades i teatralitzades i en diversos tallers que els van permetre endinsar-se a l’època romana. A més de convertir-se en arqueòlegs per un dia (taller d’arqueologia) van poder vestir-se amb una armadura i desfilar pel jaciment com si fossin soldats de l’exèrcit romà (taller de reconstrucció històrica Roma Victrix). També es va organitzar el concurs d’instagram (#instamons).