LA INTERVENCI脫 PAISATG脥STICA

El tur贸 de Can Tac贸 (anomenat tamb茅 tur贸 d’en Roina), juntament amb el turons del Raiguer i de les Tres Creus, constitueix, actualment, una illa biogeogr脿fica enmig d鈥檜na plana densament antropitzada. A les d猫cades de 1960 i 1970, el creixement urb脿 i industrial que experimentaren les poblacions del sud del Vall猫s va comportar una important p猫rdua de s貌l agr铆cola i forestal que afect脿, principalment, la f猫rtil plana al路luvial dels rius Congost i Mogent. Els turons de les Tres Creus se salvaren d鈥檃quest proc茅s, si b茅 no resultaren del tot exempts de la degradaci贸 mediambiental a causa de la proximitat dels nuclis urbans i dels pol铆gons industrials.

Els reiterats incendis forestals, juntament amb la instal路laci贸 de l铆nies el猫ctriques i de grans infraestructures p煤bliques van provocar una dr脿stica reducci贸 de la coberta vegetal formada, principalment, per boscos d鈥檃lzines i roures. En el marc del projecte de posada en valor del jaciment i el seu entorn, es van dur a terme diverses actuacions destinades a la restauraci贸 paisatg铆stica, com l鈥檈stabilitzaci贸 de talussos i la plantaci贸 d鈥檈sp猫cies arb貌ries i arbustives aut貌ctones a les zones m茅s afectades per la p猫rdua de la coberta vegetal. Aix铆 mateix, per tal de facilitar la recuperaci贸 de la vegetaci贸, es van dissenyar nous senders que han perm猫s regular la circulaci贸 de les persones i reduir l鈥檌mpacte antr貌pic sobre les zones restaurades.

Aquesta cura per l’entorn tamb茅 es fa evident en el tipus de tanca que envolta el recinte, que va ser instal路lada l’any 2007 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una tanca de tipus cineg猫tic dissenyada per facilitar el pas de la fauna silvestre. Pels boscos que envolten el jaciment 茅s habitual veure-hi conills i ocells de tota mena (puputs, perdius …) que conviuen harm貌nicament amb les estructures arqueol貌giques. Aix铆 mateix, per evitar la proliferaci贸 de plantes sobre les estructures s’evita la utilitzaci贸 d’herbicides qu铆mics. Aix貌 comporta un manteniment manual peri貌dic del jaciment i l’煤s de sistemes alternatius com l’aplicaci贸 de mantes geotextils que, col路locades sota les plataformes de pissarra llicorella, dificulten el creixement i l’arrelament de les plantes a les zones visitables. Gr脿cies a aquestes mesures, es minimitza l’impacte que puguin tenir les visites sobre el medi natural. L’estiu de 2013 es va observar, per primera vegada, la pres猫ncia d’una esp猫cie que 茅s molt sensible als herbicides: la cuca de llum.