EL PARC

El tur贸 on es troba el jaciment es coneix amb el nom de tur贸 de can Tac贸 o d’en Roina i 茅s el m茅s petit dels tres turons que conformen la muntanya de les Tres Creus. Les estructures arqueol貌giques descobertes fins aquests moments es concentren a la part alta del tur贸 i ocupen una extensi贸 de 2.400 m虏.

Esplanada d’entrada

Els camins d’acc茅s al jaciment conflueixen en una gran esplanada que disposa d’unes grades de fusta on podreu seure c貌modament a l’ombra d’un gran pi. Tamb茅 hi trobareu una font amb aigua fresca. L’aigua sobrant de la font rega un freixe que es va plantar l’any 2011 per donar ombra a l’esplanada.

Recinte arqueol貌gic

L’assentament es troba protegit per una tanca perimetral que envolta tot el recinte. L’entrada se situa a la part nord, on tamb茅 se situaven els accessos a l’猫poca romana. L’itinerari de visita permet fer un recorregut per les principals depend猫ncies del jaciment a trav茅s de les diverses plataformes de graves que recuperen la cota dels paviments romans. Est脿 senyalitzat amb pl脿nols i dibuixos restitutius que mostren l’aspecte que tenien les estances al segle II a. de C. Un cop a l’interior, des de la plataforma superior, s’obt茅 una magn铆fica visi贸 de la plana circumdant, amb la serralada prelitoral a l’est, el naixement del riu Bes貌s al sud i les muntanyes de Montserrat i la Mola a l’oest. Per contemplar la zona nord cal pujar al tur贸 de les Tres Creus.

Aula d’arqueologia

L’aula d’arqueologia 茅s un espai habilitat per dur-hi a terme tallers d’excavaci贸 adre莽ats principalment a les escoles i al p煤blic familiar. Es troba al a la vessant occidental del tur贸, enmig d’un bosc d’alzines i roures que li proporcionen ombra i frescor. Disposa d’un gran sorral que cont茅 la r猫plica de dues estances de l’assentament a mida real i uns bancs de fusta dissenyats per a atendre les explicacions dels monitors en el decurs del taller.

Aula del bosc

Darrere l’edifici del punt d’informaci贸, en una petita clariana enmig del bosc, hi ha una aula a l’aire lliure destinada a la realitzaci贸 d’activitats escolars relacionades, principalment, amb el medi natural. La superf铆cie, de planta circular, est脿 delimitada per un mur baix i una barana i, igual que l’aula d’arqueologia, es troba protegida del sol per les alzines que hi donen ombra.

Punt d’informaci贸

El punt d’informaci贸 del jaciment est脿 situat al vessant oriental del tur贸. Es tracta d’un petit edifici destinat a rebre els visitants que fou dissenyat amb criteris d’integraci贸 en l’entorn. Igual que les plataformes del jaciment, fou constru茂t amb murs de gabions d’acer i pissarra llicorella i s’adequa a la topografia natural de la muntanya. Amb paraules de l’arquitecte que el va dissenyar (Toni Giron猫s) 芦els elements constructius (terra, fusta, pedra i vegetaci贸) es disposen com a arquitectures naturals que conformen l’espai i mesuren el temps, tot fent perceptibles els canvis que experimenta la natura en les diverses estacions de l’any禄. La teulada es va concebre com una terrassa mirador orientada a la plana del riu Mogent.