LES PINTURES MURALS

Una de les troballes m茅s notables que ha proporcionat el jaciment s贸n les restes de pintura mural romana de primer estil pompei脿 que decoraven les principals estances de l鈥檈difici. 脡s una descoberta excepcional en el context de la pen铆nsula ib猫rica, on s贸n molt escassos els exemples d鈥檃quest estil decoratiu caracter铆stic dels primers temps de la romanitzaci贸 (150 a. de C. – 80 a. de C.). Les pintures, que van ser elaborades amb la t猫cnica de l’estuc (tectoria), representen una paret de carreus encoixinats de color blanc delicadament perfilats amb l铆nies vermelles que aparenten ser les juntes. Els carreus, acabats amb una textura molt fina que imita el marbre, es disposen en files rematades amb frisos i cornises profusament decorades amb motius en relleu de gallons i dentellons.

Els exemples m茅s representatius de pintures murals de primer estil es conserven a les ciutats romanes de Pompeia i Hercul脿 (It脿lia) les quals, l’any 79 d. de C., van quedar sepultades per l’erupci贸 del Vesuvi. Les laves i les cendres del volc脿 van contribuir a preservar edificis sencers amb les decoracions murals pr脿cticament intactes. En canvi, les pintures del jaciment de Mons Observans van apar猫ixer despreses de les parets i trencades en molts trossos. En el moment de la descoberta presentaven nombroses esquerdes, fisures i, fins i tot, p猫rdues significatives de la capa pict貌rica provocades per les condicions mediambientals de l鈥檈ntorn en el qual havien rom脿s enterrades durant m茅s de 2.000 anys.

Per tal de recuperar-les, es va dur a terme un delicat procediment d鈥檈xtracci贸 que va consistir a numerar i documentar exhaustivament la ubicaci贸 de cada fragment per facilitar-ne el muntatge posterior. Abans de fer-ne l’extracci贸, els fragments es van engassar amb l’objectiu de conservar la disposici贸 de les juntes i protegir-los durant el seu trasllat des del jaciment fins al Museu Municipal de Montmel贸 on, actualment, s’est脿 realitzant el proc茅s de restauraci贸. Els fragments que ja han estat restaurats s’exposen a l’esmentat museu en el marc de l’exposici贸 Les pintures murals romanes de primer estil pompei脿 del jaciment de Can Tac贸 鈥 Tur贸 d’en Roina (Mons Observans), que fou inaugurada el mes de maig de 2013 amb motiu del Dia Internacional dels Museus.