LA INTERVENCIÓ ARQUITECTÒNICA

El projecte d’adequació del jaciment va ser redactat per l’Estudi d’Arquitectura de Toni Gironès Saderra. Les obres es van executar entre els anys 2011 i 2012 i foren finançades a través d’un ajut del Fons FÉDER i d’una subvenció nominativa del Ministeri de Cultura. L’objectiu principal fou la realització d’un programa d’intervencions arquitectòniques destinat a millorar la conservació de les restes arqueològiques i a definir un itinerari de visita que en facilités la comprensió. El programa es va centrar en la construcció d’un conjunt de plataformes de gabions d’acer que recuperen la topografia original de l’assentament fent possible l’accés dels visitants als diversos àmbits que conformen l’edificació romana. Les plataformes es reompliren amb terres del propi jaciment i amb graves de llicorella procedents d’una antiga pedrera de la mateixa muntanya. El resultat és una gran catifa de tonalitats ocres que emfatitza el component geològic del turó i, alhora, redibuixa i fa comprensibles les estructures arqueològiques. El punt d’informació del jaciment, situat a tocar del recinte arqueològic, fou projectat seguint aquests mateixos criteris d’integració en l’entorn.

Premi Bienal Espanyola de Arquitectura y Urbanismo 2013

L’obra d’adequació del jaciment va ser premiada a la XII Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo 2013 dins la categoria Protecció del Territori i el Paisatge. A l’edició de 2013 hi van partipar 583 obres d’arreu de l’estat, de les quals 15 van resultar premiades. Segons Wilfried Wang (arquitecte, crític d’aquitectura, professor de la University of Texas i membre del jurat), l’obra constitueix un exemple d’equilibri entre la intervenció arquitectònica, les restes arqueològiques i l’entorn en el qual es troben emplaçades:

«En algunes ocasions, quan s’afegeix un element nou a un context històric preexistent, allò que és nou i allò que és vell poden trobar l’equilibri en esdevenir allò més recent un recolzament simbòlic d’allò antic. Només alguns arquitectes posseeixen el nivell de saviesa i contenció suficients per crear aquesta relació dialèctica, esforçant-se per establir un vincle proper i harmoniós entre allò nou i l’entorn. És el cas del projecte de les runes romanes de Can Tacó, al turó de les Tres Creus, de l’Estudi d’Arquitectura Toni Gironès Saderra. Aquí els rodons oxidats d’acer tracen una delicada malla tridimensional que, d’una banda, dibuixa una línia fina que marca el sostre de l’antiga mansió romana i, de l’altra, contenen els nous murs de pedra que, ocasionalment, completen les runes romanes».

El veredicte del jurat es va fer públic el 27 de juny de 2013 a l’Ajuntament de Santander. L’entrega de premis es va celebrar el 14 de novembre al Centro de Creación Contemporánea Matadero Madrid, on es va presentar l’exposició Live Architecture, en la qual es van poder veure, en reproducció en temps real (streaming), imatges en directe del jaciment com un dels projectes més representatius de la bienal. L’exposició es va cloure el 19 de gener i va itinerar per diverses ciutats europees entre les quals destaca Berlín.

Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme 2013

L’obra d’adequació del jaciment també va resultar finalista als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme 2013 en la categoria Ciutat i Paisatge. Segons la valoració del jurat, es tracta d’una intervenció que parla a la vegada de resistència i fragilitat i que té la capacitat d’aconseguir actualitzar les escasses restes d’una casa romana en retornar-li, a través d’una acció molt mesurada, el seu origen fundacional: la relació de domini sobre el paisatge on s’ubica. A més de resultar finalista al Premi FAD del jurat, l’obra va guanyar el Premi d’Opinió de la mateixa edició. L’entrega de premis es va celebrar l’11 de juliol de 2013 al nou edifici disseny Hub Barcelona.

IX Bienal Iberoamericana de Arquitectura y Urbanismo 2014

Com a obra guanyadora de la XII Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo, l’obra d’adeqüació del jaciment serà presentada per la pròpia organització dels premis a la IX Bienal Iberoamericana de Arquitectura y Urbanismo, en la qual hi participen 22 països. El premi, que es troba actualment en fase de presentació de propostes, es resoldrà al maig de 2014.

Premis Piranesi 2014

El Piranesi Prix de Roma és una competició internacional convocada per l’Accademia Adrianea di Architettura e Archeologia que reconeix les millors intervencions arquitectòniques en patrimoni arqueològic. En l’edició de 2014 el projecte va quedar classificat entre les 20 obres que resultaren finalistes.

Mies Van Der Rohe Award 2015

Mies Van Der Rohe Award és un premi convocat bianualment per la Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe per reconèixer aquelles obres que excel·leixen en el camp de l’arquitectura contemporània. El projecte d’adequació fou nominat a l’edició de 2015, en la qual competiren 420 projectes repartits entre els diferents països de la Unió Europea.

Premio Internazionale Domus Fassa Bortolo 2017

El mes de març de 2018 el projecte va rebre la Medalla d’Or en la sisena edició del Premi Internacional d’Arquitectura Domus Fassa Bortolo de la Universitat de Ferrara. El certamen premia l’excel·lència en el camp de la restauració i la recuperació arquitectònica i paisatgística. Hi van competir 105 obres provinents de diversos països europeus i extraeuropeus i també del Japó, la Xina, Singapur, India, Brasil, Estats Units i Austràlia.

El projecte va ser escollit pel seu elevat valor mediambiental i per la novedosa proposta d’ordenació de les restes arqueològiques. Segons el jurat del premi, dirigit per l’arquitecte italià Riccardo Dalla Negra, es tracta d’un projecte absolutament innovador que resulta en un conjunt arquitectònic perfectament integrat en el paisatge circumdant, que respecta les restes arqueològiques i, al mateix temps, és autònom a nivell figuratiu: la creativitat posada al servei d’allò preexistent».

L’entrega de premis es va celebrar el proppassat 21 de març al Palazzo Tassoni Estense, seu del Departament d’Arquitectura de la Universitat de Ferrara.