LA INTERVENCI脫 ARQUITECT脪NICA

El projecte d’adequaci贸 del jaciment va ser redactat per l’Estudi d’Arquitectura de Toni Giron猫s Saderra. Les obres es van executar entre els anys 2011 i 2012 i foren finan莽ades a trav茅s d’un ajut del Fons F脡DER i d’una subvenci贸 nominativa del Ministeri de Cultura. L’objectiu principal fou la realitzaci贸 d’un programa d’intervencions arquitect貌niques destinat a millorar la conservaci贸 de les restes arqueol貌giques i a definir un itinerari de visita que en facilit茅s la comprensi贸. El programa es va centrar en la construcci贸 d’un conjunt de plataformes de gabions d’acer que recuperen la topografia original de l’assentament fent possible l’acc茅s dels visitants als diversos 脿mbits que conformen l’edificaci贸 romana. Les plataformes es reompliren amb terres del propi jaciment i amb graves de llicorella procedents d’una antiga pedrera de la mateixa muntanya. El resultat 茅s una gran catifa de tonalitats ocres que emfatitza el component geol貌gic del tur贸 i, alhora, redibuixa i fa comprensibles les estructures arqueol貌giques. El punt d’informaci贸 del jaciment, situat a tocar del recinte arqueol貌gic, fou projectat seguint aquests mateixos criteris d’integraci贸 en l’entorn.

Premi Bienal Espanyola de Arquitectura y Urbanismo 2013

L’obra d’adequaci贸 del jaciment va ser premiada a la XII Bienal Espa帽ola de Arquitectura y Urbanismo 2013 dins la categoria Protecci贸 del Territori i el Paisatge. A l’edici贸 de 2013 hi van partipar 583 obres d’arreu de l’estat, de les quals 15 van resultar premiades. Segons Wilfried Wang (arquitecte, cr铆tic d’aquitectura, professor de la University of Texas i membre del jurat), l’obra constitueix un exemple d’equilibri entre la intervenci贸 arquitect貌nica, les restes arqueol貌giques i l’entorn en el qual es troben empla莽ades:

芦En algunes ocasions, quan s’afegeix un element nou a un context hist貌ric preexistent, all貌 que 茅s nou i all貌 que 茅s vell poden trobar l’equilibri en esdevenir all貌 m茅s recent un recolzament simb貌lic d’all貌 antic. Nom茅s alguns arquitectes posseeixen el nivell de saviesa i contenci贸 suficients per crear aquesta relaci贸 dial猫ctica, esfor莽ant-se per establir un vincle proper i harmoni贸s entre all貌 nou i l’entorn. 脡s el cas del projecte de les runes romanes de Can Tac贸, al tur贸 de les Tres Creus, de l’Estudi d’Arquitectura Toni Giron猫s Saderra. Aqu铆 els rodons oxidats d’acer tracen una delicada malla tridimensional que, d’una banda, dibuixa una l铆nia fina que marca el sostre de l’antiga mansi贸 romana i, de l’altra, contenen els nous murs de pedra que, ocasionalment, completen les runes romanes禄.

El veredicte del jurat es va fer p煤blic el 27 de juny de 2013 a l’Ajuntament de Santander. L’entrega de premis es va celebrar el 14 de novembre al Centro de Creaci贸n Contempor谩nea Matadero Madrid, on es va presentar l’exposici贸 Live Architecture, en la qual es van poder veure, en reproducci贸 en temps real (streaming), imatges en directe del jaciment com un dels projectes m茅s representatius de la bienal. L’exposici贸 es va cloure el 19 de gener i va itinerar per diverses ciutats europees entre les quals destaca Berl铆n.

Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme 2013

L’obra d’adequaci贸 del jaciment tamb茅 va resultar finalista als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme 2013 en la categoria Ciutat i Paisatge. Segons la valoraci贸 del jurat, es tracta d’una intervenci贸 que parla a la vegada de resist猫ncia i fragilitat i que t茅 la capacitat d’aconseguir actualitzar les escasses restes d’una casa romana en retornar-li, a trav茅s d’una acci贸 molt mesurada, el seu origen fundacional: la relaci贸 de domini sobre el paisatge on s’ubica. A m茅s de resultar finalista al Premi FAD del jurat, l’obra va guanyar el Premi d’Opini贸 de la mateixa edici贸. L’entrega de premis es va celebrar l’11 de juliol de 2013 al nou edifici disseny Hub Barcelona.

IX Bienal Iberoamericana de Arquitectura y Urbanismo 2014

Com a obra guanyadora de la XII Bienal Espa帽ola de Arquitectura y Urbanismo, l’obra d’adeq眉aci贸 del jaciment ser脿 presentada per la pr貌pia organitzaci贸 dels premis a la IX Bienal Iberoamericana de Arquitectura y Urbanismo, en la qual hi participen 22 pa茂sos. El premi, que es troba actualment en fase de presentaci贸 de propostes, es resoldr脿 al maig de 2014.

Premis Piranesi 2014

El Piranesi Prix de Roma 茅s una competici贸 internacional convocada per l’Accademia Adrianea di Architettura e Archeologia que reconeix les millors intervencions arquitect貌niques en patrimoni arqueol貌gic. En l’edici贸 de 2014 el projecte va quedar classificat entre les 20 obres que resultaren finalistes.

Mies Van Der Rohe Award 2015

Mies Van Der Rohe Award 茅s un premi convocat bianualment per la Comissi贸 Europea i la Fundaci贸 Mies van der Rohe per recon猫ixer aquelles obres que excel路leixen en el camp de l’arquitectura contempor脿nia. El projecte d鈥檃dequaci贸 fou nominat a l’edici贸 de 2015, en la qual competiren 420 projectes repartits entre els diferents pa茂sos de la Uni贸 Europea.

Premio Internazionale Domus Fassa Bortolo 2017

El mes de mar莽 de 2018 el projecte va rebre la Medalla d’Or en la sisena edici贸 del Premi Internacional d’Arquitectura Domus Fassa Bortolo de la Universitat de Ferrara. El certamen premia l’excel路l猫ncia en el camp de la restauraci贸 i la recuperaci贸 arquitect貌nica i paisatg铆stica. Hi van competir 105 obres provinents de diversos pa茂sos europeus i extraeuropeus i tamb茅 del Jap贸, la Xina, Singapur, India, Brasil, Estats Units i Austr脿lia.

El projecte va ser escollit pel seu elevat valor mediambiental i per la novedosa proposta d’ordenaci贸 de les restes arqueol貌giques. Segons el jurat del premi, dirigit per l’arquitecte itali脿 Riccardo Dalla Negra, es tracta d’un projecte absolutament innovador que resulta en un conjunt arquitect貌nic perfectament integrat en el paisatge circumdant, que respecta les restes arqueol貌giques i, al mateix temps, 茅s aut貌nom a nivell figuratiu: la creativitat posada al servei d’all貌 preexistent禄.

L’entrega de premis es va celebrar el proppassat 21 de mar莽 al Palazzo Tassoni Estense, seu del Departament d’Arquitectura de la Universitat de Ferrara.