UN ASSENTAMENT ROM脌 DEL SEGLE II a. de C.

L’assentament rom脿 de Can Tac贸 鈥 Tur贸 d’en Roina (Mons Observans) fou constru茂t al darrer ter莽 del segle II a. de C. dalt d’un petit tur贸 de 120 m d’altitud sobre el nivell del mar des d’on es podien controlar les principals vies de comunicaci贸 que discorrien per la plana, entre les quals destacava la Via Herc煤lia (posteriorment coneguda com a Via Augusta). Ha estat interpretat com un possible praesidium, 茅s a dir, un establiment militar des del qual s’exercirien funcions pol铆tiques i administratives de control del territori circumdant.

Edificat a la manera it脿lica, amb paviments d’opus signigum i parets decorades amb pintures murals de primer estil pompei脿, ha conservat el tra莽at de les principals depend猫ncies que el conformaven, desgastades per l’erosi贸 natural i el pas dels anys. L’assentament s鈥檈structurava en tres parts: el cos principal, situat a la part alta del tur贸, i els cossos de serveis, situats a banda i banda de l’entrada, a una cota m茅s baixa, ocupant part de les terrasses laterals. L’edifici principal es distribu茂a en tres ales disposades a l鈥檈ntorn d鈥檜n pati central porticat i estava flanquejat per dues grans torres orientades cap al naixement del riu Bes貌s. Al costat oriental del pati hi havia una cisterna per a la recollida d鈥檃ig眉es pluvials, la qual comunicava amb una segona cisterna situada m茅s al sud. Tot el conjunt quedava protegit per un mur perimetral que tancava l’assentament pels quatre costats. L’entrada principal se situava al costat nord.

B脡 CULTURAL D’INTER脠S NACIONAL (BCIN)

Una de les principals preocupacions dels ajuntaments de Montmel贸 i Montorn猫s del Vall猫s i de l’Institut Catal脿 d’Arqueologia Cl脿ssica ha estat garantir la protecci贸 del jaciment per a les generacions futures. Fruit d鈥檃questa preocupaci贸, l鈥檃ny 2006 es va sol路licitar a la Generalitat de Catalunya la incoaci贸 del jaciment com a b茅 cultural d鈥檌nter猫s nacional en la categoria de zona arqueol貌gica. La declaraci贸, que fou aprovada l’any 2008, inclou tota la superf铆cie del tur贸 on es troba el jaciment i els materials arqueol貌gics que s’hi vagin recuperant en el decurs de les diverses campanyes d’excavaci贸 (Acord Gov/179/2008, de 28 d’octubre, pel qual es declara b茅 cultural d’inter猫s nacional en la categoria de zona arqueol貌gica el jaciment de Can Tac贸 – Tur贸 d’en Roina, en els termes de Montorn猫s del Vall猫s i Montmel贸) (DOGC n煤m. 5255).