nits estiu a la romana 2018

TORNEN LES NITS D’ESTIU A LA ROMANA A MONS OBSERVANS

Aquesta setmana es dóna el tret de sortida a la sisena edició de les Nits d’Estiu a la Romana al jaciment arqueològic de Mons Observans que, com cada any, arriben amb un programa farcit d’activitats a la fresca inspirades en l’època romana.

LA HISTÒRIA NOVEL·LADA

Conversa amb l’escriptora Isabel García Trócoli
El dijous 5 de juliol a les 7 de la tarda l’escriptora Isabel Garcá Trócoli presentarà la seva novel·la «Rubricatus», que recrea la fundació de l’antiga ciutat romana de Barcino (actual Barcelona) des del punt de vista de la població ibera que habitava aquelles terres als inicis de la romanització. Es tracta de la primera obra de ficció de l’escriptora que, com a arqueòloga i historiadora, ha treballat en diverses institucions museístiques i per primera vegada, gràcies a aquesta novel·la, ha pogut seguir el dictat de la fantasia sense abandonar el rigor de la documentació històrica.

Júlia, filla d’August
El mateix dijous a les 8 del vespre, en acabar la tertúlia, l’actriu Mercè Rovirà interpretarà un monòleg inspirat en el personatge històric de Júlia la Major, filla de l’emperador August. Creat per al festival romà de Tarraco Viva, el monòleg presenta un personatge ambivalent que, com a membre de la família imperial, va dur una vida acomodada però fou obligada a contraure fins a tres matrimonis de conveniència, el darrer dels quals amb Tiberi, futur emperador, amb qui va tenir una relació complicada que l’havia de dur a la mort.

TEATRE ROMÀ DE TITELLES: GLADIUS I MEDULINA

El divendres 6 de juliol a 2/4 de 10 del vespre la Companyia Genovesa de Narratives Teatrals presentarà el seu espectacle de titelles romans Gladius i Medulina. Inspirat en textos clàssics de Plate i Juvenal, l’obra, adreçada a tots els públics, narra les aventures i desventures d’un gladiador i l’esposa d’un senador que fugen de la ciutat de Roma per viure el seu amor contra tot allò establert. Es tracta d’un espectacle que pretén reconstruir amb rigor i amb molt d’humor el teatre romà de titelles, molt popular als carrers de les antigues ciutats d’arreu de l’imperi romà.

LES LLUNES DE JÚPITER

La nit del 13 de juliol serà el torn d’observar el cel d’estiu per descobrir-hi estrelles i constel·lacions de la mà del polifacètic artista Arnau Vilardebò i de l’astrònom Albert Pla i Sànchez, que enguany presentaran, amb l’ajut d’un planetari digital, un nou espectacle dedicat al planeta més gran del sistema solar i a les seves llunes (Les Llunes de Júpiter). En tractar-se d’un espectacle de petit formt se n’han programat dues sessions (21,30 h i 22,30 h). En acabar el segon passi, si el temps ho permet, es farà una sessió d’observació per intentar veure el planeta Júpiter i altres estrelles i constel·lacions a ull nu.

CONVIVIUM

El 21 de juliol a 2/4 de 10 del vespre se celebrarà el ja tradicional convivium que, any rere any, serveix de cloenda a les nits d’estiu de Mons Observans. Es tracta d’un sopar degustació de cuina romana que enguany servirà el restaurant Can Candelich de Samalús amb un menú inspirat en el receptari de M.G. Apicius, cuiner de l’antiga Roma Imperial. El sopar se celebrarà a l’aire lliure, a l’esplanada que es troba a l’entrada del recinte arqueològic i comptarà amb la presència de l’equip d’actors del jaciment, que presidiran el convivium en un triclini d’estiu muntat expressament per l’ocasió. També hi participaran els arqueòlegs de KuanUm, que explicaran com se celebrava un banquet a l’època romana. En acabar el convivium, les persones que ho desitgin podran fer una visita nocturna al jaciment il·luminat.

Us hi esperem!