solstici d'hivern a monsobservans

SOLSTICI D’HIVERN A MONS OBSERVANS

El diumenge 20 de desembre Mons Observans va celebrar el solstici d’hivern amb una divertida matinal astronòmica en la qual els visitants van poder descobrir tots els secrets del sol de la mà d’Àngels Gil (astrofísica) i Xavier Gòrriz (enginyer i divulgador científic). Després d’una interessant presentació dedicada a l’astre que il·lumina i dóna vida al nostre planeta van organitzar un taller per contemplar imatges del sol i de l’univers en tres dimensions amb l’ajut d’unes ulleres que es van confeccionar els mateixos participants.
La montmelonina Rosa Torras va impartir una altra xerrada en la qual va explicar com se celebraven a l’antiguitat les festes vinculades al solstici d’hivern. També va explicar l’origen ancestral d’algunes de les tradicions nadalenques actuals com, per exemple, les torxes, fogueres i tions que s’encenien per donar força al sol en els solsticis d’hivern i d’estiu i que han donat lloc als llums de Nadal i a les fogueres de Sant Joan respectivament.
Al final del matí estava previst fer una observació del sol amb un telescopi solar però els núvols que van entrenyinar el cel durant tota la jornada ho van impedir. La matinal es va complementar amb visites i tallers per als nombrosos visitants que van acudir aquest diumenge al jaciment en el marc d’una acció promocional efectuada per l’ajuntament de Montmeló amb motiu de la cursa RACC del Circuit.