solstici d'hivern a monsobservans

SOLSTICI D’HIVERN A MONS OBSERVANS

El diumenge 20 de desembre Mons Observans va celebrar el solstici d’hivern amb una divertida matinal astron貌mica en la qual els visitants van poder descobrir tots els secrets del sol de la m脿 d’脌ngels Gil (astrof铆sica) i Xavier G貌rriz (enginyer i divulgador cient铆fic). Despr茅s d’una interessant presentaci贸 dedicada a l’astre que il路lumina i d贸na vida al nostre planeta van organitzar un taller per contemplar imatges del sol i de l’univers en tres dimensions amb l’ajut d’unes ulleres que es van confeccionar els mateixos participants.
La montmelonina Rosa Torras va impartir una altra xerrada en la qual va explicar com se celebraven a l’antiguitat les festes vinculades al solstici d’hivern. Tamb茅 va explicar l’origen ancestral d’algunes de les tradicions nadalenques actuals com, per exemple, les torxes, fogueres i tions que s’encenien per donar for莽a al sol en els solsticis d’hivern i d’estiu i que han donat lloc als llums de Nadal i a les fogueres de Sant Joan respectivament.
Al final del mat铆 estava previst fer una observaci贸 del sol amb un telescopi solar per貌 els n煤vols que van entrenyinar el cel durant tota la jornada ho van impedir. La matinal es va complementar amb visites i tallers per als nombrosos visitants que van acudir aquest diumenge al jaciment en el marc d’una acci贸 promocional efectuada per l’ajuntament de Montmel贸 amb motiu de la cursa RACC del Circuit.