SETMANA DE LA CIÈNCIA 2016 A MONS OBSERVANS
Per quart any consecutiu Mons Observans s’adhereix a la celebració de la Setmana de la Ciència per presentar els resultats dels estudis de recerca que els investigadors de l’Institut Català d’Arqueologia Clà ssica estan duent a terme al jaciment. La jornada cientÃfica, que se celebrarà el diumenge 20 de novembre, se centrarà enguany en l’anà lisi dels materials constructius romans recuperats a l’assentament.
Conferència
La jornada començarà a les 11 del matà amb una conferència que porta per tÃtol Arqueologia i arqueometria: potencial i aportacions a l’estudi dels materials constructius de l’assentament romà de Can Tacó – Turó d’en Roina, que impartiran Anna Gutiérrez-Moreno, Esther Rodrigo i Josep Guitart, doctors en arqueologia. L’arqueometria es basa en l’aplicació de tècniques pròpies d’altres disciplines cientÃfiques (geologia, quÃmica, biologia, cartografia, etc) a l’estudi del patrimoni arqueològic.
En el cas del jaciment de Can Tacó, l’estudi arqueomètric dels materials constructius recuperats a les excavacions ha demostrat l’ús de teules procedents d’Ità lia al costat d’altres que es fabricaren localment seguint els cà nons romans. També s’han identificat tessel·les elaborades amb pedra de la zona d’Empúries. Segons els investigadors, la troballa d’aquests materials defineix el jaciment com un clar exponent del procés de romanització que va caracteritzar el nord est peninsular a mitjan segle II a de C i demostra la rà pida adopció de models romans, que passaren a ser realitzats amb la matèria prima disponible al territori.
La conferència es durà a terme al punt d’informació de Mons Observans.
Taller infantil «Ciència amb toga»
A 2/4 d’1 del migdia els cientÃfics de Còsmik proposaran als més menuts passar una estona entretinguda revivint alguns dels moments estelars de la ciència antiga: la mà quina de vapor d’Heró d’Alexandria, la clepsidra, el quadrant solar, la catapulta … amb l’objectiu de descobrir que tant grecs com romans disposaven d’un arsenal d’eines, maquinà ria, fonts d’energia i armes molt més sofisticades del que ens podrÃem imaginar. El taller es realitzarà a l’aire lliure, a l’esplanada d’entrada al jaciment (esplanada de la font). En cas de pluja o mal temps es traslladarà al punt d’informació.
Jornada de portes obertes al recinte arqueològic
Per a totes aquelles persones que encara no coneguin el jaciment durant tot el matà es faran visites teatralitzades al recinte arqueològic. Les visites seran conduïdes per l’actor Ignasi Guasch en el paper de Caius Maximus Minimus, un pintor pompeià que convidarà els assistents a recórrer el palau i els explicarà com va decorar les estances nobles amb les pintures que aleshores estaven de moda a les ciutats romanes de la penÃnsula ità lica i que els arqueòlegs coneixen amb el nom de Primer Estil Pompeià .