reportatge planeta canalla

PLANETA CANALLA A MONS OBSERVANS

El passat 9 de febrer el programa infantil de Vallès Visió i VOTV Planeta Canalla va emetre un reportatge dedicat a l’assentament romà de Mons Observans. Es tracta d’un reportatge molt especial en el qual dos infants de l’escola Pau Casals de Montmeló van entrevistar Salvia Estalvia, una matrona romana representada per l’actriu Elena Codó, que va conduir els intrèpids reporters per les diverses estances de l’assentament i els va explicar com era l’edifici al segle II abans de Crist, abans de que quedés enterrat sota una espessa capa de terra que el va mantenir en l’oblit durant més de 2.000 anys. Els infants van aprendre, entre d’altres coses, com s’ho feien els romans que vivien a l’assentament per assegurar-se el proveïment d’aigua amb l’ajut d’un acurat sistema de canalitzacions que els permetia recollir i emmagatzemar l’aigua de la pluja en dues grans cisternes que encara es conserven. Tota una lliçó del passat que avui en dia ens permetria estalviar recursos naturals i ser més respectuosos amb el medi ambient.

El dimarts 16 de febrer, a 2/4 de 8 del vespre, el programa emetrà un segon reportatge centrat en els tallers d’arqueologia que s’organitzen mensualment a Mons Observans per donar a conèixer als més menuts la tasca dels arqueòlegs. Els tallers, que també s’ofereixen al públic escolar, es duen a terme a l’aula d’arqueologia, un gran sorral que conté la reproducció de dues estances del jaciment i en el qual els infants poden descobrir rèpliques dels objectes que es troben habitualment en una excavació arqueològica.

Planeta Canalla és un programa de caire familiar produït conjuntament per les dues televisions públiques de la comarca (Vallès Oriental Televisió i Vallès Visió) en col·laboració amb la Xarxa de Televisions Locals. Dirigit per Manel Carvajal i Albert Jordana i presentat per Rafa Navarro, ha fomentat, des dels seus inicis, la participació dels infants, que en són els veritables protagonistes.

Podeu veure el reportatge aquí