maqueta tactil

NOVA MAQUETA TÀCTIL A MONS OBSERVANS

Durant la primera quinzena de desembre s’han dut a terme a Mons Observans els treballs d’instal·lació d’una maqueta tàctil del jaciment. La maqueta reprodueix a escala l’aspecte que tenia l’antic praesidium romà de Can Tacó a mitjan segle II a de C i forma part d’un nou itinerari de visita per a persones amb discapacitat visual i auditiva impulsat per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. Aquest nou itinerari s’emmarca en un programa d’ajuts de la xarxa que, sota el nom de “La Mirada Tàctil” desenvolupa accions destinades a adaptar les instal·lacions dels museus locals als públics amb discapacitat.

L’escenògraf Jon Berrondo Rekalde va ser l’encarregat de realitzar el projecte de maqueta a partir dels plànols del jaciment i d’elaborar una primera versió en cartró a escala reduïda que va servir de model per la realització de la maqueta definitiva en ferro corten. L’execució es va dur a terme als tallers de la Forja del Vallès a Montmeló i va anar a càrrec dels ferrers Rafael Martínez Navarro i Gemma Casas Parera.

La Diputació de Barcelona ha editat, dins el mateix programa d’ajuts de La Mirada Tàctil, un conjunt de vídeos explicatius del jaciment especialment dirigits a persones amb discapacitat visual i auditiva. Els nous vídeos, que ja es poden veure a través de YouTube, ofereixen els continguts adaptats de la visita en àudio per a tothom i en el llenguatge dels signes per a la comunitat sord signant i subtitulats per la comunitat sorda oralista i es podran visualitzar a través de dispositius mòbils. Hi ha un primer vídeo de presentació que descriu el jaciment a partir de la nova maqueta tàctil i sis vídeos explicatius per a cadascun dels punts de visita del nou itinerari. L’any 2017 es preveu complementar el recorregut amb la instal·lació d’algunes rèpliques manipulables dels principals elements arqueològics descoberts al jaciment.