maqueta tactil

NOVA MAQUETA T脌CTIL A MONS OBSERVANS

Durant la primera quinzena de desembre s’han dut a terme a Mons Observans els treballs d’instal路laci贸 d’una maqueta t脿ctil del jaciment. La maqueta reprodueix a escala l’aspecte que tenia l’antic praesidium rom脿 de Can Tac贸 a mitjan segle II a de C i forma part d’un nou itinerari de visita per a persones amb discapacitat visual i auditiva impulsat per la Xarxa de Museus Locals de la Diputaci贸 de Barcelona. Aquest nou itinerari s’emmarca en un programa d’ajuts de la xarxa que, sota el nom de 鈥淟a Mirada T脿ctil鈥 desenvolupa accions destinades a adaptar les instal路lacions dels museus locals als p煤blics amb discapacitat.

L’escen貌graf Jon Berrondo Rekalde va ser l’encarregat de realitzar el projecte de maqueta a partir dels pl脿nols del jaciment i d’elaborar una primera versi贸 en cartr贸 a escala redu茂da que va servir de model per la realitzaci贸 de la maqueta definitiva en ferro corten. L’execuci贸 es va dur a terme als tallers de la Forja del Vall猫s a Montmel贸 i va anar a c脿rrec dels ferrers Rafael Mart铆nez Navarro i Gemma Casas Parera.

La Diputaci贸 de Barcelona ha editat, dins el mateix programa d’ajuts de La Mirada T脿ctil, un conjunt de v铆deos explicatius del jaciment especialment dirigits a persones amb discapacitat visual i auditiva. Els nous v铆deos, que ja es poden veure a trav茅s de YouTube, ofereixen els continguts adaptats de la visita en 脿udio per a tothom i en el llenguatge dels signes per a la comunitat sord signant i subtitulats per la comunitat sorda oralista i es podran visualitzar a trav茅s de dispositius m貌bils. Hi ha un primer v铆deo de presentaci贸 que descriu el jaciment a partir de la nova maqueta t脿ctil i sis v铆deos explicatius per a cadascun dels punts de visita del nou itinerari. L’any 2017 es preveu complementar el recorregut amb la instal路laci贸 d’algunes r猫pliques manipulables dels principals elements arqueol貌gics descoberts al jaciment.