nits a la romana

NOVA EDICI脫 DE LES NITS D’ESTIU A LA ROMANA AL MONS OBSERVANS

Aquest proper dissabte 6 de juliol es donar脿 el tret de sortida al programa de les Nits d’Estiu a la Romana a Mons Observans, que enguany arriba a la setena edici贸.

Aquest certamen va n茅ixer l’any 2013 amb la voluntat d’oferir al p煤blic activitats culturals inspirades en l’猫poca cl脿ssica que complementessin les visites i tallers que s’organitzen regularment al jaciment. La cuina romana, la fotografia nocturna, la novel路la hist貌rica, l’astronomia i la聽 mitologia cl脿ssiques han estat els eixos que any rere any han inspirat el programa de les Nits d’Estiu, que s’han consolidat com una de les fites destacades del calendari estival de les poblacions de Montmel贸 i Montorn猫s del Vall猫s i de l’entorn.

El programa de les Nits d’Estiu a la Romana 2019 comen莽ar脿, doncs,聽el proper dissabte dia 6 de juliol a les 20:00 hores聽amb聽un concert. Efectivament per una nit el Mons Observans es convertir脿 en un ode貌.聽 En el concert 芦Fills de les Muses禄, Oriol Mallart (bar铆ton) i Viviana Salisi (pianista) ens guiaran en un viatge a traves聽 de les notes i acords que van escriure compositors聽 de gran renom com聽 Schubert, Novak o Hahn, inspirant-seen relats de la mitologia cl脿ssica.

El dia 11 de juliol聽 les 19:30 hores la literatura i la hist貌ria tornaran a confluir de m脿 de L鈥檃utora Assumpci贸 Cantalozella. Ens presentar脿 la seva novel路la 鈥淓l Falc贸 del comte鈥 que narra un dels episodis m茅s importants i alhora menys coneguts de la nostra hist貌ria: el naixement de Catalunya, amb el Comte Otger com a protagonista. L鈥檃ctivitat comen莽ar脿 amb una 聽teatralitzaci贸 d鈥檈pisodis de la novel路la a c脿rrec de l鈥檃ctriu Elena Cod贸 i seguidament s鈥檌niciar脿 una tert煤lia amb la autora.

El teatre, b茅 sigui drama o com猫dia, ha estat sempre un dels pilars centrals de la cultura cl脿ssica, per aix貌 aquest estiu no podia faltar a les nits del Mons Observans. Els dies 12 i 13 de juliol a les 19:30 la companyia Frec a Frec circuits teatrals ens presenten Tempus fugit. Una divertida com猫dia de ci猫ncia ficci贸 que planteja el que sens dubte esdevindria el somni聽 de tot arque貌leg: poder viatjar al passat. En aquest relat els nostres viatgers, per貌,聽 trobaran molt m茅s que unes simples runes.

Finalment, el聽dissabte 20 de juliol, a les 20 hores, es celebrar脿 el ja聽tradicional i esperad铆ssim聽convivium. L鈥檃ctivitat comen莽ar脿 amb una visita teatralitzada al jaciment. A continuaci贸 tothom podr脿 seure a taula i disfrutar 聽d鈥檜n聽sopar degustaci贸 de cuina romana. El sopar, que聽servir脿 el Restaurant Can Candelich, estar脿 format per diversos plats inspirats en el receptari de Marcus Gauius Apicius, un cuiner de l’antiga Roma Imperial聽聽i estar脿 amenitzat amb les explicacions que oferiran els arque貌legs Josep Ma Solies i Juana Hu茅lamo (KuanUm) sobre la celebraci贸 d’aquest tipus de banquets a l’antiguitat.