Oriol Mallart (baríton) i Viviana Salisi (pianista)

NOVA EDICIÓ DE LES NITS D’ESTIU A LA ROMANA AL MONS OBSERVANS

Aquest divendres 10 de juliol es donarà el tret de sortida al programa de les Nits d’Estiu a la Romana a Mons Observans, que enguany arriba a la vuitena edició.

Aquest certamen va néixer l’any 2013 amb la voluntat d’oferir al públic activitats culturals inspirades en l’època clàssica que complementessin les visites i tallers que s’organitzen regularment al jaciment. La cuina romana, la fotografia nocturna, la novel·la històrica, l’astronomia i la mitologia clàssiques han estat els eixos que any rere any han inspirat el programa de les Nits d’Estiu, que s’han consolidat com una de les fites destacades del calendari estival de les poblacions de Montmeló i Montornès del Vallès i de l’entorn.

Aquest any però, a causa de la situació excepcional produïda pel COVID19, hi haurà unes petites diferencies respecte a les anteriors edicions. Totes les activitats es concentraran en un únic cap de setmana. Així mateix es limitaran les places per tal d’assegurar el compliment de les normes de seguretat sanitària. Per altra banda l’adquisició de les entrades es realitzarà mitjançant la plataforma Entrapolis.

El programa de les Nits d’Estiu a la Romana 2020 començarà el divendres dia 10 de juliol a les 20 hores amb l’actuació del grup La Genovesa, narratives teatrals. En aquesta edició del certamen La Genovesa ens oferirà «Titelles a l’antiga Roma», una xerrada teatral on tant adults com infants descobriran com eren els titelles a Roma i veuran com es feien, què explicaven i en definitiva com era l’ofici de titellaire. A més de la mà de Joan Rioné reviuran, en primera persona, algunes de les històries plenes d’humor i sàtira, que podrien haver estat explicades pels carrers de la capital de l’Imperi romà.

El dissabte 11 de juliol a les 20 hores, el Mons Observans es convertirà de nou en un odeò. En el concert «A les ordres de Júpiter», Oriol Mallart (baríton) i Viviana Salisi (pianista) ens guiaran en un viatge a través de les notes i acords que van escriure compositors de gran renom com Vivaldi, Haendel, Purcell o Mozart, entre altres, inspirant-se en relats de la mitologia clàssica. El concert s’organitzarà en tres parts. En la primera part ens oferiran una selecció de fragments d’òpera de diversos autors, protagonitzats per personatges mitològics (Plutó, Eneas, Apol.lo) o bé èpics (guerrers, emperadors o mags). En la segona part ens presentaran els temes que malauradament per culpa de la pluja no van poder ser interpretats en l’edició anterior. En la tercera part hi haurà una sorpresa en clau d’humor.

Des de l’inici de l’estat d’alarma sanitària s’ha treballat molt intensament per tal d’assegurar que les Nits d’Estiu a la Romana continuessin sent un referent cultural a la zona. Val a dir que enguany el tradicional Convivium s’ha decidit no celebrar a causa de les dificultats que suposa la seva realització actualment. L’equip organitzador del Mons Observans vol transmetre que s’està treballant com mai per garantir la seguretat de tots els assistents.