piranesi, DOMUS Fassa Bortolo

Mons Observans, Premi Internacional d’Arquitectura DOMUS Fassa Bortolo

El projecte arquitectònic de recuperació de l’assentament romà de Mons Observans a Can Tacó, obté el Premi Internacional d’Arquitectura DOMUS Fassa Bortolo

La sisena edició del Premi Internacional DOMUS Fassa Bortolo, organitzat per la universitat italiana de Ferrara, ha atorgat la Medalla d’Or al taller de l’arquitecte Toni Gironès pel projecte de recuperació de l’assentament romà de Can Tacó.

Domus és un important reconeixement internacional que premia l’excel·lència en el camp de la restauració, la reconstrucció i la restauració arquitectònica i paisatgística.

Enguany i per primera vegada, la participació en els reconeguts Premis DOMUS ha comptat amb professionals de l’arquitectura de tots els continents, Han competit un total de 105 projectes, 40% d’Itàlia i la resta de diversos països europeus i no europeus, entre ells Xina, Japó, Singapur, Índia, Brasil, EUA i Austràlia.

El jurat dels premis ha estat presidit per Arch. Riccardo Dalla Negra i per altres arquitectes ja consagrats, com Francisco Javier Gallego Roca (Universitat de Granada) i l’arquitecta Maria Piccarreta (superintendent d’Arqueologia, Belles arts i Paisatge de les províncies de Brindisi, Lecce i Taranto), entre d’altres.

A més de la Medalla d’or per a Toni Gironès, el jurat del premi ha atorgat tres medalles de plata ex aequo per als estudis italians de Maura Manzelle i Carafa-Guadagno i per a l’estudi de Califòrnia de Marcy Wong i Donn Logan. I vuit mencions d’honor per a projectes internacionals d’Alemanya, Espanya, Índia, Brasil i Irlanda.

Aquest premi s’uneix als anteriors guardons obtinguts per Gironès gràcies a l’excel·lent tasca arquitectònica realitzada a l’assentament romà de Can Tacó. L’any 2013 la seva intervenció al jaciment va resultar premiada en la XII Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo dins la categoria Ciudad y Paisaje. El mateix any va resultar finalista als Premi FAD d’Arquitectura i Interiorisme, on va guanyar el Premi d’Opinió del públic.

El lliurament de premis del certamen Domus Fassa Bortolo es durà a terme el 21 de març, durant l’acte d’obertura de l’Exposició Internacional de Restauració, Museus i empreses culturals al Palazzo Tassoni Estense, seu del Departament d’Arquitectura de la Universitat de Ferrara.