El taller "De vi, de roses i de Roma" celebrat a l'ombra de les alzines (Aula del bosc de Mons Observans)

MONS OBSERVANS CELEBRA LES JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI 2016

El diumenge 18 de setembre Mons Observans es va adherir a la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya amb una divertida matinal de portes obertes que enguany va estar dedicada a l’elaboració del vi a l’època romana. L’actriu Elena Codó va conduir un taller intitulat “De vi, de roses i de Roma” en el qual els assistents van aprendre com es preparava un tipus de vi molt conegut a l’antiguitat: el vi de roses. Segons els autors clàssics, aquest vi, que s’elaborava amb mel i pètals de rosa, era molt adequat per a les malalties de l’estómac i tal com explica una de les receptes que se’n coneixen (la del cuiner romà M.G.Apici) també es podia preparar amb pètals de violeta. Per arrodonir la jornada es van organitzar visites teatralitzades al jaciment i es va obrir l’aula d’arqueologia per a que els més menuts poguessin aprendre com es treballa en una excavació arqueològica. Les activitats van reunir un nombrós grup de visitants procedents de Montmeló i Montornès del Vallès i de diverses poblacions del Vallès Oriental (Vilanova, Sant Fost de Campcentelles, Mollet, Granollers, Les Franqueses del Vallès, Lliçà d’Amunt i La Garriga), de l’Occidental (Sant Quirze) i de les ciutats de Barcelona i Badalona. Les Jornades Europees del Patrimoni van ser creades l’any 1991 sota els auspicis del Consell d’Europa. Catalunya hi va participar des d’un bon començament. Enguany, coincidint amb la celebració del 25è aniversari, s’hi ha adherit prop de 200 poblacions catalanes amb més de 300 activitats repartides entre els principals museus i monuments d’arreu del país. L’assentament romà de Mons Observans hi ha participat en diverses ocasions abans i després de ser musealitzat (anys 2006, 2008, 2013 i posteriors).

Recepta Vi de roses i violetes
  • Agafeu els pètals de rosa havent tallat prèviament la base blanca.
  • Poseu-los en fileres enfilats amb un fil i introduïu-los durant set dies en el vi.
  • Passats els set dies, traieu les roses del vi i poseu-n’hi de fresques.
  • Deixeu-les reposar durant set dies més i després retireu-les.
  • Feu el mateix una tercera vegada, traieu les roses i coleu el vi.
  • Quan tingueu previst beure’n, afegiu-hi mel.
  • Heu de tenir cura en escollir roses de qualitat excel·lent que no estiguin humides de rosada.
  • Podeu preparar de la mateixa manera el vi de violetes.

Marcus Gabius Apicius (segle I de C)