excavacions a mons observans

MONS OBSERVANS CELEBRA LA SETMANA DE LA CIÈNCIA

Del 10 al 19 de novembre se celebra, arreu de Catalunya, la Setmana de la Ciència, una iniciativa promoguda per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació que té per objectiu apropar la ciència i la tecnologia a tots els públics. Com cada any l’assentament romà de Mons Observans s’adhereix a aquesta celebració amb una matinal científica que enguany es durà a terme el diumenge 19 de novembre amb diverses activitats adreçades a totes aquelles persones que vulguin conèixer les darreres novetats de la recerca arqueològica al jaciment.

Conferència

La jornada començarà a les 11 del matí amb una conferència en la qual Esther Rodrigo i Josep Guitart (doctors en arqueologia i investigadors de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica) presentaran els resultats de la campanya d’excavacions arqueològiques que es va dur a terme el passat mes de juny al jaciment. La campanya s’emmarca en un projecte quadriennal de recerca finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que té per objectiu l’estudi dels precedents i de la implantació del model de ciutat a l’època romana republicana a Catalunya fent especial èmfasi en el jaciment de Can Tacó-Turó d’en Roina (actualment conegut com Mons Observans) i en les ciutats romanes d’Iesso (Guissona) i Iulia Líbica (Llíbia). La conferència es durà a terme al punt d’informació del jaciment.

Taller infantil «Ciència amb toga»

A 2/4 d’1 del migdia els científics de Còsmik proposaran als més menuts passar una estona entretinguda revivint alguns dels moments estelars de la ciència antiga amb l’objectiu de descobrir que tant grecs com romans disposaven d’un arsenal d’eines, maquinària, armes i fonts d’energia molt més sofisticades del que ens podríem imaginar. A més de practicar amb invents tan fascinants com la màquina de vapor d’Heró d’Alexandria, la clepsidra o el quadrant solar, enguany també explicaran com s’ho feien a l’antiguitat per transportar l’aigua a llargues distàncies amb l’ajut d’aqüeductes i sifons. El taller es realitzarà a l’aire lliure, a l’esplanada d’entrada al jaciment (esplanada de la font). En cas de pluja o mal temps es traslladarà al punt d’informació.

Jornada de portes obertes al recinte arqueològic

Per a totes aquelles persones que encara no coneguin el jaciment durant tot el matí es faran visites teatralitzades al recinte arqueològic. Les visites seran conduïdes per l’actriu Elena Codó en el paper de Sàlvia Estàlvia, que convidarà els assistents a recórrer el palau i a descobrir com es van decorar les estances nobles amb les pintures que aleshores estaven de moda a les ciutats romanes de la península itàlica i que els arqueòlegs coneixen amb el nom de Primer Estil Pompeià.

Inscripció