maqueta per visites inclusives per discapacitats visiuals

LA DIPUTACI脫 DE BARCELONA I L’ONCE VISITEN MONS OBSERVANS

El dilluns 16 de gener responsables de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputaci贸 de Barcelona i de l’ONCE van visitar l’assentament rom脿 de Mons Observans per con猫ixer el nou itinerari de visita per a persones amb discapacitat visual i auditiva que s’est脿 instal鈥ant al jaciment. L’itinerari, impulsat per la Xarxa de Museus Locals de la Diputaci贸 de Barcelona i el Museu Municipal de Montmel贸 en col鈥aboraci贸 amb els ajuntaments de Montmel贸 i de Montorn猫s del Vall猫s, s’emmarca en un programa d’ajuts de la xarxa que, sota el nom de 鈥淟a Mirada T脿ctil鈥, desenvolupa accions destinades a adaptar les instal鈥acions dels museus locals als p煤blics amb discapacitat.

La visita fou presidida per Antoni Guil (alcalde de Montmel贸), Jos茅 A. Montero i Helena Oll茅 (alcalde i regidora de cultura de Montorn猫s del Vall猫s respectivament) i la cap de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputaci贸 de Barcelona (Ma Aur猫lia Cabot) i va comptar amb la pres猫ncia de diversos t猫cnics de la Diputaci贸 de Barcelona (Teresa Reyes, Llu铆s Rius i Josep Maria Llop), de l’ONCE (Anais Garc铆a i Josep Pitarch) i dels ajuntaments de Montmel贸 (Montse Tenas) i Montorn猫s del Vall猫s (Nicolau Guanyabens).

La comitiva, integrada per algunes persones amb discapacitat visual acompanyades dels seus gossos pigall va poder seguir, per primera vegada, el nou itinerari t脿ctil, que s’inicia amb una maqueta interpretativa instal鈥ada el passat mes de desembre a l’entrada del recinte. La maqueta, constru茂da amb ferro corten, reprodueix a escala l’aspecte que tenia l’antic praesidium rom脿 de Can Tac贸 i es pot manipular per facilitar la comprensi贸 de les diverses estances que conformaven l’edifici a mitjan segle II a de C.

El recorregut s’organitza en sis punts de visita t脿ctil que permeten descobrir el jaciment a trav茅s de les estructures arqueol貌giques conservades: les antigues parets de pissarra i de t脿pia, les obertures corresponents a les antigues portes ja desaparegudes, etc. Tamb茅 es poden manipular alguns elements relatius a la rehabilitaci贸 arquitect貌nica que es va dur a terme entre els anys 2010 i 2012 per obrir el jaciment al p煤blic, com les estructures de gabions que contenen les plataformes de graves o el perfil met脿l鈥ic que reprodueix una de les antigues torres de l’edifici. Per tal de complementar l’itinerari en els propers mesos s’instal鈥aran r猫pliques dels principals materials arqueol貌gics recuperats a les excavacions i entre els quals destaquen les pintures murals romanes de primer estil pompei脿 que decoraven les estances de la planta noble de l’edifici.

L’itinerari es complementa amb set v铆deos que ofereixen els continguts de la visita adaptats en 脿udio per a tothom i en el llenguatge dels signes per a la comunitat sorda signat i subtitulats per la comunitat sorda oralista. Els v铆deos han estat editats per la Diputaci贸 de Barcelona i es poden visionar a trav茅s del canal de You Tube La Mirada T脿ctil.

L’any 2008 la Generalitat de Catalunya va declarar el jaciment b茅 cultural d’inter猫s nacional en la categoria de zona arqueol貌gica. L’any 2013 va guanyar la Biennal Espanyola d’ Arquitectura i Urbanisme i va resultar finalista als Premis FAD gr脿cies al projecte de rehabilitaci贸 arquitect貌nica que dirig铆 l’arquitecte Toni Giron猫s Saderra. Amb aquest nou itinerari Mons Observans es converteix en un dels primers jaciments arqueol貌gics de Catalunya que disposa d’una visita adaptada per a persones amb discapacitat visual i auditiva.

visita Diputaci贸 Barcelona i ONCE