Jornades Europees de Patrimoni 2023

Un any més, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural impulsa les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que està considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. Al llarg de tots aquests anys les Jornades Europees de Patrimoni ens han permès conèixer la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural gràcies a la col·laboració de centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori que any rere any han obert les portes de casa seva per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania.

El dia 15 d’octubre  la companyia «La Genovesa» presentarà al Mons Observans a les 11 del matí l’obra teatral «Un dia al Portus». En època romana el port no era tan sols un lloc destinat a l’intercanvi comercial, sinó també el primer lloc de trobada de persones arribades de les diferents parts de l’Imperi. Un indret mestís on es podia treballar, relacionar-se, fer intercanvi i també divertir-se. Hi coincidia gent de tot arreu i de diferents estrats socials: viatgers, descarregadors, comerciants, pescadors, mariners, curiosos, patrons, esclau, etc.

Tots poblaven l’indret i formaven un ventall humà que val la pena conèixer. L’activitat pretén donar-los vida i mostrar la diversitat i el bullici d’un port a l’antiga Roma. I alhora veurem que no hem canviat tant i hi trobarem analogies entre la vida d’ahir i l’actual. L’activitat serà també gratuïta, però tindrà un aforament limitat.

Caldrà fer reserva a https://www.entrapolis.com/entradas/un-dia-al-portus. En finalitzar la representació teatral hi haurà una visita guiada al jaciment romà de Mons Observans.