Gran èxit d’assistència en el 10è aniversari de Mons Observans

Ha plogut molt des d’aquell matí del 27 d’octubre de 2012, quan els primers visitants entraven al jaciment de Mons Observans. Enguany, fent servir les Jornades Europees de Patrimoni com excusa, s’han celebrat els deu anys d’aquella volta de clau, gest que no ha parat de succeir de forma periòdica fins a l’actualitat.

Més de cent persones va poder gaudir de totes les activitats programades pel passat dia 9 d’octubre. El matí va començar amb una visita teatralitzada conduïda pel pictori romà que fa una mica més de dos mil dos-cents anys va decorar les parets de l’assentament i la seva esposa. Atrapats en el temps però molt apassionats amb el seu art, tot i el temps transcorregut.

Tot seguit l’Associació Cultural Evocati, un grup de reconstrucció històrica, va efectuar una explicació acurada de tota la panòplia militar romana d’època republicana, mostrant a més models reals amb armadures i armament recreat.

L’acte final de la celebració fou una libatio als déus, iniciat pels parlaments de diferents personalitats vinculades a la gestió del parc arqueològic. Tant la beguda com els plats servits, els van elaborar l’empresa especialitzada en arqueogastronomia Hostum.

Van obrir el brindis les regidores de cultura dels Ajuntaments de Montmelò i de Montornès del Vallès que van donar pas a Josep Guitart Duran, professor emèrit de la UAB i un dels investigadors que va iniciar el procés d’excavació del jaciment l’any 2003. Seguidament, la cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya, Maria Teresa Miró Alaix va parlar sobre la rellevància del projecte i finalment els alcaldes de Montmeló i Montornès del Vallès, van fer la cloenda amb paraules evocadores presentant el Mons Observans com una iniciativa de futur que no pararà d’evolucionar. L’acte també va comptar amb la presència del senyor Andreu Felip Ventura, director dels Serveis Territorials a Barcelona de la Generalitat de Catalunya, així com membres de l’ICAC.