visita adaptada a persones amb discapacitat auditiva - dia internacional persones amb discapacitat

DISCAPACITAT AUDITIVA I MONS OBSERVANS

El passat diumenge 3 de desembre Mons Observans va celebrar una matinal de portes obertes en motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, amb activitats de descoberta del jaciment que enguany van anar adre莽ades al col路lectiu de persones amb discapacitat auditiva. Diversos membres de la Federaci贸 de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) van acudir a la cita i van participar activament de les activitats programades, que van ser tradu茂des per un int猫rpret al llenguatge de signes gr脿cies a la col路laboraci贸 de la Diputaci贸 de Barcelona. Els visitants van fer evidents les dificultats que tenen les persones sordes de Catalunya a l’hora de visitar museus i monuments, at猫s que, normalment no disposen de visites adaptades. En aquest sentit van destacar el seu agra茂ment a Mons Observans per les activitats organitzades i tamb茅 a l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputaci贸 de Barcelona per la tasca que desenvolupa per adaptar els museus locals als p煤blics amb discapacitat.

L’assentament rom脿 de Mons Observans disposa des de l’any 2016 d’un itinerari adaptat per a persones amb discapacitat visual i auditiva que fou impulsat per la Xarxa de Museus Locals de la Diputaci贸 de Barcelona i el Museu Municipal de Montmel贸 en col路laboraci贸 amb els ajuntaments de Montmel贸 i de Montorn猫s del Vall猫s. L’itinerari es pot seguir de forma aut貌noma gr脿cies a la instal路laci贸 de codis QR que permeten accedir als continguts de la visita a trav茅s de diversos v铆deos adaptats en 脿udio per a tothom i en el llenguatge dels signes per a la comunitat sorda signant i subtitulats per la comunitat sorda oralista.

Per tal de complementar el recorregut enguany s’ha instal路lat al jaciment una r猫plica, a mida real, de les pintures murals romanes de primer estil pompei脿 que decoraven les estances nobles de l’assentament. La r猫plica ha estat realitzada per Josep Maria Dameson en fibra de vidre acr铆lica de gran resist猫ncia a la intemp猫rie. Ha estat col路locada a la mateixa estan莽a on l’any 2003 es van descobrir els primers fragments de pintura mural que van posar en evid猫ncia la singularitat del jaciment i que havien d’aconduir, l’any 2008, a la seva declaraci贸 com a B茅 Cultural d’Inter猫s Nacional. El finan莽ament ha estat possible gr脿cies als ajuts de la Diputaci贸 de Barcelona (programes espec铆fics de foment de l’accessibilitat) i de la Generalitat de Catalunya (programa d’ajuts per la gesti贸 del patrimoni arqueol貌gic i paleontol貌gic).