visita adaptada a persones amb discapacitat auditiva - dia internacional persones amb discapacitat

DISCAPACITAT AUDITIVA I MONS OBSERVANS

El passat diumenge 3 de desembre Mons Observans va celebrar una matinal de portes obertes en motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, amb activitats de descoberta del jaciment que enguany van anar adreçades al col·lectiu de persones amb discapacitat auditiva. Diversos membres de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) van acudir a la cita i van participar activament de les activitats programades, que van ser traduïdes per un intèrpret al llenguatge de signes gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Els visitants van fer evidents les dificultats que tenen les persones sordes de Catalunya a l’hora de visitar museus i monuments, atès que, normalment no disposen de visites adaptades. En aquest sentit van destacar el seu agraïment a Mons Observans per les activitats organitzades i també a l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona per la tasca que desenvolupa per adaptar els museus locals als públics amb discapacitat.

L’assentament romà de Mons Observans disposa des de l’any 2016 d’un itinerari adaptat per a persones amb discapacitat visual i auditiva que fou impulsat per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i el Museu Municipal de Montmeló en col·laboració amb els ajuntaments de Montmeló i de Montornès del Vallès. L’itinerari es pot seguir de forma autònoma gràcies a la instal·lació de codis QR que permeten accedir als continguts de la visita a través de diversos vídeos adaptats en àudio per a tothom i en el llenguatge dels signes per a la comunitat sorda signant i subtitulats per la comunitat sorda oralista.

Per tal de complementar el recorregut enguany s’ha instal·lat al jaciment una rèplica, a mida real, de les pintures murals romanes de primer estil pompeià que decoraven les estances nobles de l’assentament. La rèplica ha estat realitzada per Josep Maria Dameson en fibra de vidre acrílica de gran resistència a la intempèrie. Ha estat col·locada a la mateixa estança on l’any 2003 es van descobrir els primers fragments de pintura mural que van posar en evidència la singularitat del jaciment i que havien d’aconduir, l’any 2008, a la seva declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional. El finançament ha estat possible gràcies als ajuts de la Diputació de Barcelona (programes específics de foment de l’accessibilitat) i de la Generalitat de Catalunya (programa d’ajuts per la gestió del patrimoni arqueològic i paleontològic).