la mirada tactil

DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES AMB DISCAPACITATS AL MONS OBSERVANS

El passat dia 1 de desembre en motiu de Dia Internacional de les Persones amb discapacitats el jaciment rom脿 de Can Tac贸 鈥 Tur贸 d鈥檈n Roina (Mons Observans) va obrir les seves portes. L鈥檃ctivitat fou organitzada amb la col路laboraci贸 de la fundaci贸 ONCE i emmarcada dins del programa de la Diputaci贸 de Barcelona 鈥淟a Mirada T脿ctil鈥.

Gracies als suports tridimensionals instal路lats en el recinte arqueol貌gic els visitants varen poder sentir volums i textures que els van permetre transportar-se dos mil dos-cents anys enrere en el temps i aix铆 con猫ixer un moment transcendental de la hist貌ria, en el que tots just es comen莽ava a esbossar l鈥檕rganitzaci贸 pol铆tica romana del territori.

A m茅s per primer cop alguns dels elements arqueol貌gics trobats al llarg de les campanyes d鈥檈xcavaci贸 varen sortir de les seves vitrines. No 茅s molt usual experimentar de forma directe amb objectes que fa molt de temps eren elements de la vida quotidiana dels nostres avantpassats. Sens dubte era el dia indicat per tornar a donar aquesta dimensi贸 a uns objectes plens d鈥檋ist貌ria.
Sens dubte era el dia indicat per trencar les barreres f铆siques de les exposicions convencionals.

La 鈥淢irada T脿ctil鈥 茅s un programa de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputaci贸 de Barcelona que des del 2007 desenvolupa diferents accions que apropen els museus i el seu patrimoni a tota la societat. La Mirada T脿ctil es centra en el desplegament d’equipaments museogr脿fics, de presentaci贸 t脿ctil del fons i continguts del museu, com element d’inclusi贸 per assegurar l’accessibilitat cultural a tots els visitants.