accesibilitat per a persones sordes - dia internacional persones amb discapacitat

DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT A MONS OBSERVANS

El diumenge 3 de desembre se celebra arreu del món el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. L’assentament romà de Mons Observans s’adhereix a aquesta celebració amb una jornada de portes obertes amb activitats de descoberta del jaciment adreçades a tots els públics i, molt especialment, a les persones amb discapacitat auditiva.

La jornada començarà a les 11 del matí amb una visita teatralitzada al recinte arqueològic. La visita, que serà traduïda al llenguatge de signes, seguirà l’itinerari per a persones amb discapacitat visual i auditiva que es va habilitar l’any 2016 al jaciment impulsat per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i el Museu Municipal de Montmeló en col·laboració amb els ajuntaments de Montmeló i de Montornès del Vallès. L’itinerari s’inicia amb una maqueta interpretativa que fou instal·lada el desembre de 2016 a l’entrada del recinte. La maqueta, construïda amb ferro corten, reprodueix a escala l’aspecte que tenia l’antic praesidium romà de Can Tacó i es pot manipular per facilitar la comprensió de les diverses estances que conformaven l’edifici a mitjan segle II a de C.

El recorregut s’organitza en sis punts de visita tàctil que permeten descobrir el jaciment a través de les estructures arqueològiques conservades: les antigues parets de pissarra i de tàpia, les obertures corresponents a les antigues portes ja desaparegudes, etc. També es poden manipular alguns elements relatius a la rehabilitació arquitectònica que es va dur a terme entre els anys 2010 i 2012 per obrir el jaciment al públic, com les estructures de gabions que contenen les plataformes de graves o el perfil metàl·lic que reprodueix una de les antigues torres de l’edifici.

Enguany l’itinerari ha estat implementat amb codis QR que permeten la descàrrega de diversos vídeos explicatius del recorregut traduïts al llenguatge de signes i efectuats dins el programa La Mirada Tàctil de la Diputació de Barcelona, que desenvolupa accions destinades a adaptar els museus locals i els monuments als públics amb discapacitat. A més dels codis QR aquest mes de novembre s’ha instal·lat al jaciment una rèplica tàctil de les pintures murals romanes de primer estil pompeià que, fa més de 2.000 anys, decoraven les estances nobles de l’assentament i que es podrà veure per primera vegada aquest diumenge.

Acabada la visita, a 2/4 d’una del migdia les activitats continuaran amb un divertit taller de gastronomia romana (Suaviter Olens) que permetrà als visitants descobrir els gustos i les olors dels principals ingredients de la cuina romana a ulls clucs. El taller serà impartit pels arqueòlegs de KuanUm (especialistes en arqueogastronomia) i també serà traduït al llenguatge de signes gràcies al suport de la Diputació de Barcelona.