accesibilitat per a persones sordes - dia internacional persones amb discapacitat

DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT A MONS OBSERVANS

El diumenge 3 de desembre se celebra arreu del m贸n el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. L’assentament rom脿 de Mons Observans s’adhereix a aquesta celebraci贸 amb una jornada de portes obertes amb activitats de descoberta del jaciment adre莽ades a tots els p煤blics i, molt especialment, a les persones amb discapacitat auditiva.

La jornada comen莽ar脿 a les 11 del mat铆 amb una visita teatralitzada al recinte arqueol貌gic. La visita, que ser脿 tradu茂da al llenguatge de signes, seguir脿 l’itinerari per a persones amb discapacitat visual i auditiva que es va habilitar l’any 2016 al jaciment impulsat per la Xarxa de Museus Locals de la Diputaci贸 de Barcelona i el Museu Municipal de Montmel贸 en col路laboraci贸 amb els ajuntaments de Montmel贸 i de Montorn猫s del Vall猫s. L’itinerari s’inicia amb una maqueta interpretativa que fou instal路lada el desembre de 2016 a l’entrada del recinte. La maqueta, constru茂da amb ferro corten, reprodueix a escala l’aspecte que tenia l’antic praesidium rom脿 de Can Tac贸 i es pot manipular per facilitar la comprensi贸 de les diverses estances que conformaven l’edifici a mitjan segle II a de C.

El recorregut s’organitza en sis punts de visita t脿ctil que permeten descobrir el jaciment a trav茅s de les estructures arqueol貌giques conservades: les antigues parets de pissarra i de t脿pia, les obertures corresponents a les antigues portes ja desaparegudes, etc. Tamb茅 es poden manipular alguns elements relatius a la rehabilitaci贸 arquitect貌nica que es va dur a terme entre els anys 2010 i 2012 per obrir el jaciment al p煤blic, com les estructures de gabions que contenen les plataformes de graves o el perfil met脿l路lic que reprodueix una de les antigues torres de l’edifici.

Enguany l’itinerari ha estat implementat amb codis QR que permeten la desc脿rrega de diversos v铆deos explicatius del recorregut tradu茂ts al llenguatge de signes i efectuats dins el programa La Mirada T脿ctil de la Diputaci贸 de Barcelona, que desenvolupa accions destinades a adaptar els museus locals i els monuments als p煤blics amb discapacitat. A m茅s dels codis QR aquest mes de novembre s’ha instal路lat al jaciment una r猫plica t脿ctil de les pintures murals romanes de primer estil pompei脿 que, fa m茅s de 2.000 anys, decoraven les estances nobles de l’assentament i que es podr脿 veure per primera vegada aquest diumenge.

Acabada la visita, a 2/4 d’una del migdia les activitats continuaran amb un divertit taller de gastronomia romana (Suaviter Olens) que permetr脿 als visitants descobrir els gustos i les olors dels principals ingredients de la cuina romana a ulls clucs. El taller ser脿 impartit pels arque貌legs de KuanUm (especialistes en arqueogastronomia) i tamb茅 ser脿 tradu茂t al llenguatge de signes gr脿cies al suport de la Diputaci贸 de Barcelona.