visita teatralitzada armats i vestals de martorelles

US CONVIDEM A CELEBRAR EL V脠 ANIVERSARI DE MONS OBSERVANS

MONS OBSERVANS 2012 – 2017 / V ANYS

El proper diumenge dia 8 d’octubre, coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, l’assentament rom脿 de Can Tac贸 鈥 Tur贸 d’en Roina (Mons Observans) celebrar脿 cinc anys de funcionament des que fou obert al p煤blic el mes d’octubre de l’any 2012. Per commemorar l’efem猫ride els ajuntaments de Montmel贸 i de Montorn猫s del Vall猫s han organitzat una jornada festiva de portes obertes que estar脿 amenitzada amb les actuacions dels Armats i Vestals de Martorelles, els Diables de Montorn猫s del Vall猫s i els Gegants de Montmel贸, els quals faran ballar per primera vegada al jaciment el seu gegant rom脿 en Mal煤s.

La jornada comen莽ar脿 a les 11 del mat铆 amb un taller infantil d’indument脿ria romana i una singular visita teatralitzada al recinte arqueol貌gic que gaudir脿 de la participaci贸 especial de la colla d’Armats i Vestals de la ve茂na poblaci贸 de Martorelles. Acabada la visita el gegant Mal煤s acompanyar脿 el p煤blic fins a l’esplanada de la font, on es faran els parlaments institucionals i un brindis amb vi de roses. En els parlaments hi participaran representants de les principals institucions que, ara fa cinc anys, van col路laborar en la posada en marxa del jaciment. A m茅s dels representants de l’Ajuntament de Montmel贸 (l’alcalde Antoni Guil i la regidora de cultura Carme Palacios) i de l’Ajuntament de Montorn猫s (l’alcalde Jos茅 A. Montero i la regidora de cultura Helena Oll茅) es comptar脿 amb la pres猫ncia del Director de l’Institut Catal脿 d’Arqueologia Cl脿ssica (Joan G贸mez Pallar猫s) i de la cap del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya (Maria Teresa Mir贸). Per cloure la jornada les colles de gegants i diables faran una ballada commemorativa en la qual hi seran convidats tots els assistents, principalment tots aquells infants que hagin participat al taller d’indument脿ria per fer-se els seus vestits 鈥渁 la romana鈥.

Mons Observans 茅s un assentament rom脿 datat al segle II a de C que l’any 2008 fou declarat B茅 Cultural d’Inter猫s Nacional en reconeixement als importants vestigis arqueol貌gics que conserva, entre els quals destaca una notable col路lecci贸 de pintura mural romana de primer estil pompei脿 que actualment es troba en proc茅s de restauraci贸 al Museu Municipal de Montmel贸. El jaciment fou rehabilitat entre els anys 2010 i 2012 gr脿cies a les subvencions atorgades per la Uni贸 Europea (Fons F茅der) i el Ministeri de Cultura. El projecte de recerca, amb les corresponents campanyes d’excavaci贸 que s’hi duen a terme des de l’any 2004, ha estat coordinat i executat per l’Institut Catal脿 dArqueologia Cl脿ssica i finan莽at a trav茅s dels ajuts atorgats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’any 2013 la intervenci贸 arquitect貌nica de posada en valor del jaciment, redactada per l’Estudi d’Arquitectura de Toni Giron猫s Saderra, va guanyar el Premi de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (categoria Ciutat i Paisatge) i va resultar finalista als Premis FAD.